Voorbeschouwing

Zondag aanstaande, 20 oktober, is het weer zover. Over 6 zondagen zullen 200 deelnemers zich in het park van Brasschaat en omgeving meten in 7 verschillende categorieën en zo strijden voor de felbegeerde eindwinst in de Achtkamp Brasschaat.

Dat vraagt om een voorbeschouwing!

Jongste reeks zijn de juniors U15, daar is het altijd met verrassing uitkijken welke jonge talenten zich als kandidaat-winnaar zullen opwerken. Met 14 komen ze aan de start en hopelijk maken ze er een mooi schouwspel van!

De juniors dames zijn net met 10 en krijgen dus ook een eigen reeks, drie U15 dames (waaronder Lis Dircken, dochter van Achtkamp-coryfee Lander Dircken) zullen hier moeten opboksen tegen 7 oudere juniores dames met als opvallendste namen Kato Van Cleuvenbergen, Fran Vekemans en Nina Van Loon.

Ook bij de juniors heren weer een mooie bende van 13 jeugdige krijgers. Hier zullen Robbe Lucas en Kobe Van Der Linden moeten afrekenen met kersverse juniors Siebe Scheipers en de broers Tobe en Jobbe Van De Pas die bij de U15 de voorbije jaren al indruk maakten.

Bij de masters heren dit jaar 14 dapperen, bekende namen als Paul Van Riel, Werner Vertessen, Philippe Vandeputte en Patrick Janssens springen hier in het oog. 

40 starters bij de veteranen heren dit jaar, een categorie die elk jaar in grootte (en kwaliteit) lijkt de groeien. Gevestigde waarden als Michel Le Blon, Dirk Vermeiren en Paul Van Loon, nemen het op tegen Alexander Appels, Peter Vochten en Maarten Joris die de laatste jaren ook steevast vooraan meestreden, maar hier is het ook steeds uitkijken naar kersverse veteranen zoasl daar dit jaar zijn, Joren Hendrikx en Toon Claessens. 

33 starters bij de damescategorie: seniors, veteranen en masters nemen het hier in 1 categorie tegen mekaar op. Charis Van De Vijver verdedigt haar titel, maar krijgt tegenstand van Elien Vermeiren (eindwinnares van de juniors dames vorig jaar) en Karen Steurs die ondertussen al veterane is. Verder laten we ons in deze reeks verrassen maar insiders fluisterden de namen van Maud Beeckmans, Sarah Van Laethem en Merel Folens in als mede-podiumkandidaten. Verder wordt het uitkijken naar het weerwerk van master Els Van Hooydonck in de lange loopnummers!

Eindigen doen we steevast met de seniors heren, ook dit jaar de grootste categorie met 76 starters. In afwezigheid van de top-2 van vorig jaar lijkt ex-eindwinnaar Mathias Vertessen zich als grootste kandidaat eindwinnaar op te werpen. De meeste tegenstand verwachten we van Sam Cordy en Lander Dircken die in zijn laatste jaar als senior ongetwijfeld gebrand is op een goede prestatie. Verder noteren we ook de deelname van Zeb Mertens, Toon Dierckx en Tim Verbraeken, vorig jaar ook goed voor een top10-notering. In deze reeks blikken we ook altijd even vooruit naar het ploegenklassement: de winnaars van vorig jaar, Raptors zullen het niet onder de markt hebben met Team HG en het team van Vandal. Ook hier verwachten we een strijd op het scherpst van de snee.

Afspraak alvast deze zondag in de omgeving van het Kasteel voor de eerste twee proeven: het kogelstoten en de 1 km tijdrit. Tot dan!

Dave Frans

Foto: Dirk Van Aelst